Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Příběh týdne: Jak jsem řešil hypotéku na byt pro slovenského lékaře bez trvalého pobytu v ČR

Řešíte hypotéku na byt? Poraďte se se mnou a vše půjde rychleji (zdroj: pixabay.com).

Začátkem týdne mne oslovila lékařka, Slovenka, pracující a žijící v ČR už nějakou dobu, že chcete hypotéku na byt. Paní doktorka je nicméně bez trvalého pobytu, navíc v nemocnici ji přijali na záskok za mateřskou dovolenou. Myslíte si, že má šanci dostat hypotéku na byt? To se dočtete v tomto článku.

Co ovlivňuje poskytnutí hypotéky na byt

Obecně můžu říci, že u všech občanů EU platí, že banky posuzují 3 kritéria, na základě, nichž poskytují hypotéku na byt. Jedná se o:

  1. Typ pobytu
  2. Vykonávanou práci
  3. Požadované LTV.

Podrobnosti věnující se těmto kritériím najdete v článku Pravidla poskytování hypoték na byty pro Slováky.

Ale vraťme se k paní doktorce. Zadání bylo jasné; koupě bytu v osobním vlastnictví, cena 3 000 000 Kč, 500 000 Kč vlastní zdroje, 2 500 000 hypotéka se splatností 30 let.

Klientka zde žije a pracuje bez trvalého, či přechodného pobytu a v nemocnici, kde ji vzali na záskok mateřské dovolené, má již druhou smlouvu na dobu určitou s platností na rok a půl. Předchozí smlouva byla na půl roku.

Hypotéka na byt bez trvalého pobytu?

Některým bankám, nevadí, že zde nemáte trvalý, nebo přechodný pobyt a hypotéku na byt vám poskytnou i s kontaktní adresou (většinou uvedenou na hraniční průvodce).

Nicméně i to omezené množství bank má rozdílné přístupy.

Bance č.1 stačilo prokázat pobyt jen nějakým dokladem o adrese, nicméně byla ochotna poskytnout hypotéku na byt jen do výše 80 % LTV.

Pokud by si již paní doktorka zažádala o trvalý, nebo přechodný pobyt, mohla by jít až na 90 % LTV.

Vedle toho banka č. 2 nám sdělila, že by bylo možné nahradit trvalý pobyt doložením pracovního poměru, který v ČR trvá minimálně rok.

Hypotéka na byt a typ smlouvy

K tomu nám banka č. 1 sdělila, že smlouva na dobu určitou musí trval minimálně ¾ roku, klientka nesmí být ve zkušební ani výpovědní době a zároveň už musí být v pracovním poměru minimálně 3 měsíce.

Banka č. 2 na to šla podle metodiky platné pro Čechy, tzn. stačí, když máte pracovní smlouvu minimálně na 6 měsíců a ke dni posouzení úvěru pracovní poměr trvá.

Pokud byste žádali o hypotéku na byt v době, kdy by pracovní poměr měl trvat jen do konce následujícího měsíce, pak po vás banka bude chtít dodatek pracovní smlouvy nebo novou pracovní smlouvu prokazující prodloužení pracovního poměru minimálně o dalších 6 měsíců.

Zajímavé je, že pro státní zaměstnance to neplatí, ti jsou bez omezujících podmínek, což paní doktorka je.

Jak dál?

Klidně si nejprve udělejte představu o aktuálních úrokových sazbách hypoték na byty v mojí kalkulačce. Určitě se vám vyplatí se mnou nezávazně probrat váš záměr.

Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.