Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jsou finanční poradci k ničemu?

Dnes ráno jsem si přečetl včerejší článek (jak jinak), že 40 % lidí nerozumí finančním poradcům a dalších 20 % se ve financích nevyzná vůbec. Můžou za to finanční poradci?
Může za to regulace

V článku se uvádí, jako jedna z příčin toho, že lidé nerozumí finančním poradcům, složitá regulace finančních produktů ze strany státu. Tím jsou myšleny např. aktuální opatření ve světě hypoték.

Konkrétně, že už nedostanete 100 % hypotéku, nebo už nedostanete hypotéku bez příjmů. Ale prosím vás, regulace byly, jsou a budou a to nevíme, co nás ještě čeká. Teda víme, v červnu další regulace hypoték.  

Může za to čas

V článku se dále píše, že poradci nemají čas vysvětlovat svým klientům všechny změny, právě proto, že je to složité a časově náročné.

A tak velké množství informací přenáší na svoje klienty nešikovně, prostřednictvím nesrozumitelných pojmů.

Nechme teď stranou, zdali sami těm pojmům rozumí, podstatné je se ptát, proč nemají čas vysvětlovat klientům každou změnu na finančním trhu?  

Pravda je uprostřed

Ano, může za to čas. Každý má jen 24 hodin a víc prostě do jednoho dne vměstnat nejde. Navíc klasický finanční poradce musí kmitat, protože má nad sebou několik stupňů a ty musí uživit.

No a v neposlední řadě musí uživit i sebe. A protože těch informací je opravdu hodně, tak musí kmitat jak tryskomyš, protože musí řešit pojistky, spoření, investice a já nevím co ještě.

Smrtící univerzalita

A v tom je právě jádro pudla. Není v silách jednotlivce prostě znát všechny finanční produkty. Jde totiž o to, že takovýto univerzální poradce musí znát metodiku, teda měl by, pokud nechce blábolit nesmysly.

A ta se zase mění. K tomu ty zpropadené legislativní změny! Takže suma sumárum těch změn je tolik a rostou geometrickou řadou, že těm finančním poradcům nezbývá, než klienty odpalovat pojmy, kterým sami mnohdy ani nerozumí.

Východisko?

Jedinou odpovědí na stále složitější situaci ve financích je specializace. Že to není pravda? Specializace nás denně obklopuje, aniž bychom si to nějak zvlášť uvědomovali.

Co třeba lékaři? Jasně, máme svého obvoďáka, ale ten nás stejně nakonec pošle na krční, plicní, ortopedii, plochý nohy…

Proč teda není jen jeden doktor na všechno? Školy, myslím tím vysoké školy. Proč máme na právnické fakultě katedru občanského práva, ústavního, pracovního, toho, jak zastřelit jelena…?

Proč to všechno neučí jeden maník?

Dalších příkladů netřeba. Jen jsem tím chtěl říci, že pokud chci dělat něco na vysoké úrovni, musím tomu věnovat všechen čas.

Jen tomu jednomu. Doba univerzálních finančních poradců je pryč. Nahradí je webové srovnávače, protože jsou rychlejší a lze si s nimi hrát i v noci.