Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Je nutné hned refinancovat hypotéku Sberbank?

Máte hypotéku od Sberbank? Pomůžeme vám s jejím refinancováním.

K sepsání tohoto článku mě vedly četné dotazy klientů Sber. Jejich obavy pramení především z nejistoty, co se bude dít dál s jejich hypotékou až cizí banka převezme úvěry Sber? Logicky se obávají horších podmínek než mají dnes. Odpovědi najdete zde.

Z čeho se dá vycházet

Všechny, kteří mají jakýkoliv úvěr u Sber bych rád uklidnil, že vyčerpané a řádně splácené hypotéky a spotřebáky nadále platí v intencích dohodnutých podmínek. Protože jak říkáme jak my latiníci: „Pacta sunt servanda„, čižě dohody je třeba dodržovat.

Prakticky to znamená, že smlouva platí a je jedno, kdo ji následně převezme. Především se to týká fixací u nichž panují největší obavy. To znamená, pokud máte nyní běžící fix můžete být až do jeho konce klidní. Následně budete moci např. hypotéku na byt klasicky refinancovat jako kdyby se nic nedělo.   

Nakonec sama Sber na svém webu píše: „Dohodnuté smluvní podmínky ohledně hypotéky klienta Sberbank CZ jsou závazné až do konce sjednané fixace. Banka v tuto chvíli neví, kdo bude přebírat hypoteční portfolio Sberbank CZ. Do té doby jsou klienti Sberbank CZ nadále povinni hradit řádné měsíční splátky na tzv. splátkové účty, o kterých byli bankou informováni prostřednictvím e-mailu (nebo dopisu).

Samozřejmě nebude se to týkat podepsaných a nenačerpaných úvěrů, protože v těchto případech bude banka nabízet klientům dodatky s odstoupením od smlouvy

Když se rozhodnete refinancovat

Chápu všechny ty, kteří se rozhodnou i přes výše uvedené svoji stávající hypotéku refinancovat. Zde bych nicméně důrazně doporučil zvážit a hlavně pečlivě porovnat všechny náklady, které s tím vzniknou.

Jde především o nový úrok, který bude jistě vyšší, než než dohodnutý např. před dvě lety. Samozřejmě refinancování se dá uchopit i jako pojištění si současných úroků u jiné banky. Vy totiž můžete refinancovat svoji hypotéku až dva roky dopředu. To znamená, že až vaše stávající fixace doběhne, naváže na ní nová smlouva u dnes domluvené banky. 

Určitě si ale pečlivě prostudujte podmínky v rámci nové banky, protože podpisem nové smlouvy už běží zároveň i nová fixace. Ne, nemusíte se bát, že byste platili současně dvě hypotéky. Spíše jde o to, že když byste měli refinancovat za dva roky a nyní podepsali novou hypotéku s 3 letým fixem, tak fakticky budete nový fix platit jen rok.  

Jak správně postupovat

Jestliže jste se definitivně rozhodli pro refinancování stávající hypotéky Sber již nyní, pak vám podávám přesný návod, jak správně postupovat:

  1. Odešlete ze svého mailu, aby se spároval s tím, co má Sber u vás ve svém systému, vyplněný a podepsaný změnový formulář na adresu hyposervis@sberbankcz.cz.
  2. Do žádosti uveďte datum pro mimořádnou splátku s datem min. + 14 dní od data podpisu formuláře. Osobně doporučuji delší třeba 3-4 týdny.
  3. Poplatky spojené s mimořádnou splátkou jsou 3 130 Kč sestávající z: 1 000 Kč za kvitanci, 1 000 Kč za zpracování vyčíslení dle sazebníku a 1 130 Kč jako účelně vynaložené náklady.

Uvažujete o refinancování?

Obraťte se na nás. S administrativou Vám rádi pomůžeme.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.