Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Návod pro 100 % hypotéku na stavbu domu

Chcete 100 % hypotéku na stavbu domu? Není problém, vše zařídím za vás (foto: pixabay.com).

Bydlení ve městě je čím dál tím dražší. Proto se řada lidí poohlíží po vlastním bydlení na venkově. Kdo chce mít klid jednoznačně volí vlastní dům. Ať už začínáte od píky a teprve sháníte vhodný pozemek, nebo už jej máte a chcete hypotéku jen na stavbu, zaručeně najdete v následujícím článku zajímavé rady a typy odzkoušené praxí.

Hypotéka na pozemek a stavbu

Pokusím se vám v následujících řádcích pospat srozumitelně princip čerpání hypotéky na koupi pozemku a následně na výstavbu.

Ve většině případů, co jsem zažil to funguje tak, že nejprve řešíme hypotéku na koupi pozemku a až za nějakou dobu další hypotéku na výstavbu. Proč to tak je? Abychom mohli skloubit koupi a výstavbu do jedné hypotéky potřebovali bychom ke koupi doložit projekt s rozpočtem.

Ve většině případů to ale tak nebude. Klienti nejprve koupí pozemek a třeba další rok řeší projekt, povolovačky atd.

První hypotéku na koupi můžeme čerpat až do 90 % aktuální zástavní hodnoty pozemku. Tu určí bankovní odhadce. Nemusíte mít strach, že odhad ovlivní to, že pozemek dnes vypadá jako pole, nebo louka.

Daleko důležitější, zdali jsou na něm zavedené sítě, a pokud ne, zdali jsou na hranici pozemku. Zažil jsme problém, kdy klienti kupovali pozemek s tím, že jim stavební úřad povolí stavbu, pokud si zde následně zbudují vlastní studnu.

Samozřejmě nemůžete v době koupě vědět, jestli vůbec, a příp. jak kvalitní vrt se bude moci udělat na pozemku?

V tomto případě by odhadce udělal nízký odhad vzhledem k absenci vody, nebo by dokonce vůbec pozemek nedoporučil jako vhodnou zástavu. Jakmile máme pozemek ve vlastnictví a hotový projekt můžeme řešit druhou hypotéku na stavbu.

Důležité: Zde je nutné zmínit, že tuto hypotéku budeme muset brát u stejné banky, jako první, protože nelze dát dvě zástavy různých banka na jednu nemovitost.

Hypotéku na stavbu můžeme běžně čerpat dva roky, umíme zajistit řešení můžete čerpat až tři roky. Na rozdíl od koupě lze u výstavby čerpat až do 100 % aktuální zástavní hodnoty, tudíž lze využít stávající pozemek a rozjet stavbu. Celý proces je v přiložené inforgrafice.  

Stavba na vlastním pozemku

Když chcete stavět na vlastním pozemku máte dozajista výhodu v tom, že odhadce bude dělat budoucí odhadní hodnotu pozemku s dokončenou stavbou. Tzn., že hodnota pozemku může nahradit zcela vlastní zdroje a celou stavbu profinancujete jen z hypotéky.

Postup čerpání výstavby je zde totožný jako v předchozím případě, a to jak z hlediska max. doby, tak z hlediska principu. Opět vše uvádím v inforgrafice.

100 % hypotéka na stavbu

Nevyhneme se tomuto tématu ani zde. Stejně jako např. u koupě domu i v rámci financování stavby se na nás obrací klienti s požadavkem na řešení koupě a výstavby, nebo jen výstavby bez koruny v kapse.  

V článku Je možné získat hypotéku bez hotovosti najdete vše ohledně 100 % financování. Jen na okraj bych si dovolil poznamenat, že speciálně v tomto případě je třeba pečlivě sestavit finanční plán především pokud byste chtěli na dofinancování hypotéky použít další úvěr.

Navýšení hypotéky na stavbu

Posledním zajímavým tématem u výstavby je navýšení hypotéky. Občas se nás klienti dotazují, zdali lze navýšit stávající hypotéku z důvodu překročení rozpočtu. Bohužel, banka, jakmile jednou uzavře smlouvu o poskytnutí úvěru už ji nebude měnit hlavně co do výše.

Jediným řešením je další hypotéka, což by ale mohl být problém vzhledem k předchozí zástavě, příp. zástavám, a také vzhledem budoucí odhadní hodnotě. Cestou nejmenšího odporu pak bývá nezajištění úvěr ze stavebního spoření.

Chcete vědět na jak vysokou hypotéku dosáhnete? Vyplňte formulář a my vám vše rychle a nezávazně spočítáme.