Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak pořídit domek bez koruny v kapse

Chcete si pořídit větší bydlení? Ukáži vám jak to profinancovat bez koruny v kapse (foto: pixabay.com).
Plánujete stavět, nebo kupovat větší domek? Co když vám budou chybět peníze? Vyřešit to můžete Překlenovací financování. Podrobnosti se dočtete v následujícím článku.

Pro koho je Překlenovací financování

Jde o službu, kterou nabízí ke standardní hypotéce Česká spořitelna. Mohli byste jí využít v případě, pokud dnes bydlíte ve vlastním bytě, nebo menším domku a chcete si pořídit větší bydlení.

Předpokládám, že jakmile se přestěhujete do nového domku, stávající nemovitost, kde jste dosud bydleli, prodáte. Nemusíte tak vymýšlet složitě bydlení po podnájmech pro mezidobí, než pořídíte větší bydlení.

Jak funguje Překlenovací financování

Funguje to tak, že si nejprve půjčíte dva úvěry:

  1. Řádnou hypotéku.
  2. Překlenovací hypotéku.

Řádná hypotéka

Na koupi, nebo výstavbu dostanete hypotéku podle běžných parametrů, tzn. standardně do 80 % hodnoty odhadu (na výjimku do 90 %), se splatností do 30 let a s fixací úrokové sazby v rozmezí 1-15 let, příp. s variabilní úrokovou sazbou. Řádnou hypotéku začnete splácet pravidelnou měsíční splátkou (anuitou), až ji vyčerpáte. Zbývajících 10-20 % zafinancujete z překlenovací hypotéky.

Překlenovací hypotéka

Tuto hypotéku vám poskytne Česká spořitelna do 70 % odhadu nemovitosti, kde právě bydlíte. Tím nahradíte chybějící vlastní zdroje, protože ty musíte vždy čerpat jako první.

Když překlenovací hypotéku vyčerpáte, povolí banka čerpat řádnou hypotéku. Souběžně se splácením řádné hypotéky anuitou budete platit pouze úrok z překlenovací hypotéky. Překlenovací hypotéku můžete splácet maximálně dva roky. Jakmile stávající nemovitost prodáte, z prodejní ceny splatíte jednorázově překlenovací hypotéku a budete měsíčně platit už jenom řádnou hypotéku.

Nejlepší je příklad

Dnes bydlíte v bytě, jehož hodnota je 2 500 000 Kč. Chcete si postavit domek v celkové hodnotě 4 750 000 Kč. Banka je schopná vám poskytnout hypotéku v maximální výši 3 200 000 Kč. Vlastní zdroje nemáte. Jak budou oba úvěry vedle sebe vypadat ukazuje tabulka.

Překlenovací hypotéka  
Výše1 750 000 Kč(max. 70 % odhadu bytu)
Úrok2,99 % 
Splátka4 365 Kč(platíte jen úroky)
Řádná hypotéka                
Výše3 200 000 Kč(max. 80 % odhadu domu)
Úrok2,29 %(pro fixaci 5 let)
Splátka12 352 Kč 
Splatnost30 let 

Zdroj: Česká spořitelna

Jaké jsou poplatky?

Česká spořitelna nenabízí tuto službu zadarmo. Překlenovací financování stojí jednorázově 3 000 Kč. Dále musíte počítat s dalšími 2 000 Kč, pokud chcete čerpat hypotéku na návrh na vklad. Celkem tedy zaplatíte za služby 5 000 Kč jednorázově.

Nesmím zapomenout ani na pojištění. Obecně u bank platí, že pokud chcete nízký úrok, musíte si platit pojištění pro případ neschopnosti splácet hypotéku. Jde o životní, rizikové pojištění, tedy nic si zde nespoříte. V tomto případě byste museli k měsíčním platbám za hypotéky připočítat ještě 951 Kč za pojištění.

Uvažujete o větším bydlení a chybí vám vlastní zdroje? Proberte to nezávazně se mnou. Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.