Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak oživí mrtvá daň trh nemovitostí

Hurá konečně! Někdo může dodat: „Nikomu rozhodně chybět nebudeš“. Zrušení nesmyslné daň z nabytí je jistě krokem správným směrem a pozitivním signálem pro všechny, kteří až dosud odkládali pořízení vlastního bydlení. Pořád zbývá dost věcí, které koupi mohou zkomplikovat. Přečtěte si následující článek.

Chybějící vlastní zdroje

Jsou nejčastějším problémem současnosti. Většina lidí prostě nemá mít jak našetřených požadovaných 10–20 %.

Do nedávna to jakž takž šlo, kdy sice ČNB zakazovala dofinancování, ale ne všechny banky se tohoto zákazu držely a v tichosti umožnily dofinancovat svoje hypotéky např. stavebním spořením.

Poslední stavební spořitelnou, která se k tomu otevřeně hlásila byla Wüstenrot stavební spořitelna, nicméně po převzetí bankou Moneta i ona svoji praxi zavřela.

V současnosti existují (kromě vlastních zdrojů) následující možnosti, jak nahradit chybějící vlastní zdroje:

  1. Dát do zástavy další nemovitost třeba rodičů, ti se ale nemusí bát, že by jejich dům/byt byl v zástavě např. 30 let. Stačí dostat zůstatek hypotéky pod LTV sjednaný ve smlouvě a banka druhou nemovitost vyváže.

Příklad: Chceme koupit byt bez hotovosti za 4 000 000 Kč. Babička nám poskytne jako dozajištění svůj byt v hodnotě 1 000 000 Kč.

Díky tomu můžeme žádat o 80 % hypotéku (4 000 000 / 5 000 000).

Jakmile klesne zůstatek hypotéky na 80 % hodnoty našeho bytu, tedy splatíme 800 000 Kč (3 200 000 / 4 000 000), můžeme banku požádat o vyvázání babiččina bytu.

  1. Někdo z rodiny si vezme půjčku a nám peníze daruje. V tomto okamžiku banka neřeší prapůvod peněz, my dokládáme vlastní zdroje a můžeme žádat o hypotéku.

Samotná omezení bank

I když ČNB v poslední době rozdává na všechny strany a ruší dříve zavedená omezení, banky především vlivem COVIDu naopak samy přitvrdily.

Prvním krokem, který zatím přetrvává, je zrušení 90 % hypoték u řady bank. Namátkově nepochodíte u Monety, Raiffeisenbank, mBank, nebo Unicredit Bank.  

Poslední jmenovaná šla po zavedení karantény ještě dál, když omezila hypotéky pro neklienty na současných 70 % LTV.

Dalším omezením, které dnes platí např. u Hypoteční banky, je že neuznává příjmy ze zahraničí. Před uvolněním opaření COVID, to byla kromě HB a ČSOB ještě Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelna, ale ty už dnes příjem Čechů pracujících třeba v Německu berou.

V neposlední řadě platí, že banky velmi obezřetně posuzují, v jakém oboru pracujete, zdali byl dotčen COVIDem, či nikoliv.

Týká se to především pracovníků v gastru, automobilovém průmyslu, či cestovním ruchu, kdy banka může odmítnout poskytnout hypotéku.

Na druhou stranu, ale pozorujeme pozvolný návrat k normálu. Domnívám se, že pokud bude v září situace minimálně stejná jako nyní, zbývající opatření padnou a možná se dočkáme první 100 % hypotéky.

Chcete vědět, zdali dosáhnete na hypotéku? Stačí vyplnit formulář níže. Výsledek budete vědět rychlostí blesku.  

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.