Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak koupit obecní byt na hypotéku

Budete kupovat byt od obce? Pomůžu vám najít vhodný úvěr a vše rychle vyřídím (foto: pixabay.com).
Bydlíte v obecním bytě a schyluje se k jeho prodeji? Zde se dozvíte vše podstatné o tom, jak funguje hypotéka na privatizaci bytů.  

Obecním bytem nejde ručit

To je stejná situace jako u družstevních bytů. Obec stejně jako bytové družstvo vám neumožní zastavit byt pro účely vaší hypotéky.

Pokud tedy byt chcete koupit, budete muset s největší pravděpodobností řešit financování dvěma úvěry; předhypotékou následovanou klasickou hypotékou. Jak vzájemně fungují popisuji níže.

Odhad ale potřebujete

Když už tedy víte, že klasickou hypotéku nebudete moci použít, stejně budete muset nechat zpracovat odhad pro účely klasické hypotéky. Smlouvu o ní budete uzavírat současně s předhypotékou. Pro vás je důležité, aby byt existoval v katastru nemovitostí.

Jak fungují úvěry

Vše probíhá ve 2 krocích:

  1. Nejprve vyčerpáte předhypotéku, neboli dočasně nezajištěný úvěr. Jak už napovídá název jde o úvěr, který nelze z nějakého důvodu nyní zajistit nemovitostí. Banka vám z něj uvolní peníze na úhradu kupní ceny.
  2. Jakmile je byt převeden na vás, vložíte do katastru zástavní smlouvu a na základě podaného návrhu na vklad vám banka uvolní klasickou hypotéku kterou splatíte předhypotéku.

To budu platit dva úvěry?

Naštěstí ne. funguje to tak, že po dobu vyčerpané předhypotéky splácíte jen úrok a jakmile vyčerpáte klasickou hypotéku, tak od následujícího měsíce platíte tzv. anuitu, což je pravidelná a stejná splátka hypotéky obsahující úhradu úvěru a úroku.

Parametry předhypotéky

Jak jste asi poznali předhypotéku budete splácet, resp. pouze platit úrok z ní, v řádech měsíců. Jde o to, že banky mají nastavená pravidla pro splatnost předhypotéky, kterou jste uhradili obecní byt, na maximální dobu do 1 roku.

Maximální výše předhypotéky je odlišná podle banky a pohybuje se v rozmezí 3–5 milionů korun.  

Taktéž maximální LTV, tedy poměr předhypotéky k hodnotě zástavy, je odlišná podle metodiky jednotlivých bank. Pohybuje se v rozmezí 80 %–100 % hodnoty nemovitosti.

Jak správně vybrat úvěr?

Jestli vás zajímá aktuální výše úroků, poplatků předhypoték, nebo hypotečních úvěrů, nebo se chcete jen nezávazně poradit, stačí napsat na tomas@hypotekyjanece.cz, nebo zavolat na 605 44 65 43.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.