Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak jsem refinancoval Jamese Bonda

Refinancování s Janečkem je brnkačka. Dostanete nejlepší úroka a vše zařídí (foto: pixabay.com).
Před třemi lety jsem zařizoval hypotéku klientce na koupi bytu. Mezitím se vdala za svého přítele, Skota. Nová banka posuzovala nově příjem i jejího manžela. Přečtěte si, jak refinancovat hypotéku cizinci.

Co musíte doložit

Každá banka má svůj seznam podkladů, ale u refinancování hypoték se většinou vzácně shodují na rozsahu předkládaných podkladů. Jde především o:

  • původní smlouvu o hypotečním úvěru,
  • vyčíslení zůstatku hypotéky a stanovení data, ke kterému má být uhrazen,
  • původní odhad,
  • žádost banky,
  • doložení příjmů,
  • LV zastavované nemovitosti.

Odhad

Tento podklad stojí za zmínku, protože většinou vyvolává nejvíce otázek. Tak předně, banky akceptují původní odhad až 6 let starý. Musíte ale předložit odhad v papírové podobě, podepsaný odhadce a opatřený jeho razítkem.

Pokud vám banka zaplatila odhad, nebo si dělala zlevněnou, elektronickou variantu, máte smůlu. Budete si muset nechat udělat odhad nový.  

Doložení příjmů Čechem

Ve většině případů budete dokládat příjmy zjednodušeně. To znamená, že v žádosti o hypotéku čestně prohlásíte, že máte příjem v určité výši.

Pokud refinancujete u banky, kam vám chodí mzda, dál už nic dokládat nebudete. V opačném případě budete muset doložit navíc ještě 1–3 výpisy z účtu, záleží na bance.

Doložení příjmů Skotem

Protože manžel klientky je Skot, banka měla zvýšené požadavky, co doložení příjmů. Museli jsme zajistit potvrzení o příjmů ze Skotska, kopii pracovní smlouvy, vzhledem k tomu že pán je vysokým manažerem české pobočky, pak i daňové přiznání vč. výkazů této společnosti za poslední rok.

Poslední, co si schvalovatel vymyslel, byly bezdlužnosti této pobočky z finančního úřadu a ze správy sociálního zabezpečení.

Kdy začít řešit refinancování

Pokud jste Češka/Čech, nic nezkazíte, když začnete řešit refinancování půlroku dopředu. Pokud jste Skot/Skotka, začněte ještě dříve. Pro mě byl tento případ o to napínavější, neboť termín refinancování se klientům kryl s termínem porodu.

Nakonec jsme ale všechno zvládli, klienti byli spokojení a novopečená maminka mi poslala mail „No, z te sazby jsou vsichni vykuleni. Jako bych priletela z Marsu.“

Čeká vás letos refinancování? Novou hypotéku si můžete spočítat v kalkulačce. Najdete zde výběr všech důležitých bank.

Pokud chcete mít jistotu, že vše proběhne jak má, proberte to nezávazně se mnou. Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.