Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Jak banky mění podmínky poskytování hypoték

Potřebujete poradit s výběrem hypotéky? Poraďte se s námi (zdroj: pixabay.com).

Na Apríla jsem publikoval článek týkající se uvolnění doporučení ČNB pro poskytování hypoték. Uběhlo několik dní a máme zpětnou vazbu. Některé banky dělají jakoby nic, jiné výrazně přitvrdily. Tento článek bude pravidelně aktualizovaný dle dalšího vývoje.

Není to tak dlouho, co jsem nabádal k mírnění optimismu poté, co ČNB zveřejnila změny v podmínkách pro poskytování hypoték.

Intuitivně jsem předpokládal, že banky rozhodně neuvolní pravidla tak rychle, spíše že budou zdrženlivé a vyčkávat.

Logicky mi vycházelo, že mohou kvůli zamezení nárůstu nesplácených úvěrů třeba více přísněji posuzovat 90 % hypotéky, nebo že je na nějakou dobu zcela pozastaví, nicméně to co následovalo, mne vskutku zaskočilo. Pojďme se tedy podívat na konkrétní případy.

Unicredit Bank

Tato banka až donedávna brala trh útokem v poskytování hypoték za skvělou sazbu (2,09 %), poskytovala oba typy hypoték; 80 a 90 %. Nicméně od pondělí změnila podmínky, a to dosti drasticky, posuďte prosím sami:

  • Aktuálně poskytuje jen účelové hypotéky max. do výše 60 % odhadu, neúčelové max. 50 %.
  • Vaše DTI může být max. 8, DSTI max. 40%

U zaměstnanců požaduje, aby pracovní poměr trval min. 6 měsíců. Dále přestala akceptovat příjmy ze zahraničí. OSVČ musí podnikat min. rok a k vyřízení hypotéky je třeba již DP 2019, nelze předkládat za 2018.

Česká spořitelna

Postoj spořky lze vyjádřit jednoduše, „hold the line“, protože zatím:

  • Poskytuje 90 % hypotéky, ale musí se jednat tzv. prvobydlení a platí pro pořízení bytu.
  • Poskytuje také 90 % hypotéky na developerské projekty.
  • Vedle toho poskytuje hypotéky do 80 % LTV od 2,29 %.
  • Umožňuje odklad splátek; nejde však o nynější opatření, ale o placenou službu (jednorázově 3 000 Kč) Variabilitu splátekumožňující 3měsíční odklad ihned po vyčerpání, nebo v průběhu splácení, příp. snížení / zvýšení splátky.

Moneta

Banka zpřísňuje posuzování bonity, a to z hlediska DSTI, stejně jako Unicredit Bank, kde jeho hodnota může činit max. 40 %. Na druhou stranu obnovuje 90 % hypotéky nicméně jen pro účel refinancování.

Kdo zrušil (snad zatím) 90 % hypotéku

  • Raiffeisenbank
  • mBank

Potřebujete se vyznat ve nastalých změnách? Poraďte se s námi nezávazně, stačí vyplnit formulář níže.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.