Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Hypotéky pro bytová družstva

Zajistím nejlepší úvěr pro vaše bytové družstvo a vše zařídím (foto: pixaway.com).
Bytové družstvo nejčastěji využije hypotéku při koupi domu od obce, nebo jiného subjektu, příp. u velkých oprav. Zde se dočtete vše důležité o těchto typech úvěrů.

1. Koupě domu od obce

Nejčastějším případem, kdy jsem vyřizoval hypotéku pro bytové družstvo byl prodej obecního majetku, lidově nazývaného privatizace. Každé město to řeší jinak, např. prodejem jednotlivých bytů, nebo prodávají celé domy.

Pokud žijete v obci, kde se prodávají celé domy, pak vám nezbyde, než založit bytové družstvo a požádat o hypotéku, kterou následně zaplatíte obci kupní cenu.

Nejčastějším dotazem bývá, zdali není překážkou, že družstvo nemá historii. Banky s tímto umí pracovat a stačí nastavit fond oprav v takové výši, abyste utáhli splátku hypotéky a zůstalo vám něco navíc ve fondu oprav.

Jde převádět byty s družstevní hypotékou?

S tímto souvisí fakt, že družstva pak následně chtějí převádět byty do osobního vlastnictví. Například v Brně to byla jedna z podmínek, pokud družstvo chtělo žádat o vratku části kupní ceny.

Ne každá banka to umí. Dříve to šlo řešit založením společenství vlastníků, které převzalo hypotéku a zrušit družstvo. Dnes tento postup zákon zakazuje.

Řešením je vybrat takovou banku, které nevadí převody bytů do osobního vlastnictví a zároveň umí na tyto byty přenést zástavní právo.  Není to nic složitého a takové byty pak jde dále prodávat. Jen si musíte ošetřit doplacení zbytku hypotéky.

2. Oprava

Dalším případem, kdy družstvo využije hypotéku je oprava velkého rozsahu. Co se tím myslí? Jde o výši úvěru připadající na jeden byt, který převyšuje hranici stanovenou konkrétní bankou. Může jít např. o 300 000 Kč.

Pokud družstvo opravuje do této hranice, pak mu banka poskytne úvěr, který nevyžaduje dávat dům do zástavy. Problém to může být pro malé družstvo, které vlastní několik bytů, ovšem rozsah oprav je takový, že převyšuje např. 400 000 Kč na jeden byt.

Také i v tomto případě platí, že lze následně převádět byty do osobního vlastnictví, nicméně družstvo bude po vás chtít nejprve splatit váš díl hypotéky.

Uvažujete o hypotéce pro vaše družstvo? Poraďte se  tom nezávazně se mnou. Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolejte na +420 605 44 65 43.