Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Bude rok 2019 znamenat konec hypoték?

Bude v roce 2019 obtížné získat hypotéku? Poraďte se zdarma s hypotečním poradce (foto: pixabay.com).

„Někdo, nebo něco ví, že mám rád nadměrné porce a úderné články“ říká s oblibou Homer Simpson. A právě zde se dočtete, že omezení hypoték nemusí nutně znamenat ani v roce 2019 konec vašim snům. Od začátku roku řeším denně nové a nové případy. A díky tomu se mohu s vámi podělit o čerstvé postřehy z praxe.

Popravdě přátelé, co nás letos bude nejvíce trápit? Kromě úrokových sazeb, pan Rusnok straší minimálně dvěma zvýšeními, půjde především o možnost vzít si k hypotéce další úvěr, když nemáte vlastní zdroje a jak se vejít do pravidel DTI a DSTI.

Jak to bude s úroky

Dnes, tedy 24. 2. 2019 je průměrná úroková sazba hypoték na bydlení (nepočítám sem úroky z refinancování) něco přes 3,5 %.

Ano hypoindex uvádí přesně 3 %, ale jak neustále opakuji, jde o mix všech sazeb, a to i těch, které dostávají např. developeři, nebo bytová družstva. Takže je to údaj zkreslený.

Jisté ale je, že se ani letos nevyhneme zvyšování sazeb. Pan Rusnok straší minimálně dvěma. Na druhou stranu i v tomto chmurném období, kdy skřípou zuby ti, jimž končí fixace sazeb z období, kdy 5letý fix byl za 1,29 %, mám jako hypoteční poradce, mnoho nástrojů, jak se dostat na nejnižší sazby na trhu.

Třeba jsem zařídil klientovi 10letý fix za 2,39 %, když suverénně nejnižší sazbu měla Unicredit Bank se svými 2,59 %. Všechny banky, se kterými jsem konfrontoval tuto nabídku si ťukaly na čelo, že prý je to sci-fi.

Jestli chcete zjistit, kam až se dostanu u vás, stačí napsat, o zbytek se postarám.

Chcete nejnižší sazbu na trhu?

Poraďte se se mnou nezávazně.

    Nové možnosti 100 % hypoték

    Klienti se mne jakožto hypotečního poradce neustále ptají, jestli je možné získat hypotéku bez hotovosti? Pravdou je, že sice od roku 2016 už 100 % hypotéku nedostanete, nicméně to neznamená, že 100 % financování je mrtvé, naopak! Ještě stále je možné využít k dofinancování hypotéky další úvěr.

    Příklad

    Nedávno se na mne shodou okolností obrátilo několik klientů, že chtějí zajistit 100 % financování na koupi nemovitosti v částce 3 000 000 Kč. Mohlo by to vypadat třeba takto:

    Typ úvěruVýšeSplátkaSplatnost
    Hypotéka2 400 000 Kč10 817 Kč30 let
    Úvěr ze stavebního spoření600 000 Kč4 231 Kč18 let

    Na takový souběh potřebuje svobodný, bezdětný klient příjem cca 31 700 Kč. U 4členné rodiny se dvěma dětmi počítejte s příjem cca 37 500 Kč. Pozor, toto neumožňuje každá banka!

    Jak zdvojnásobit šanci

    Obrátila se na mne klienta, která má 5člennou rodinu. A taky hodně půjček. A vysoký nájem. Chtěli s manželem už konečně bydlet ve svém. Kdo by nechtěl?

    Paní chtěla kupovat dům, nicméně aniž by byla hypoteční poradce, tušila, že za stávající situace to nepůjde.

    V následujícím příběhu jak jsem řešil 100 % hypotéku na koupi domu popisuji, jak jsem vymyslel konsolidaci půjček, aby se rodina vešla do pravidel DTI a DSTI.

    Kromě toho jsem využil znalosti metodiky banky a pomocí šikovných dětí, které byť studenti, nicméně vydělávající, pomohl mámě od rodiny profinancovat koupi domu bez koruny v kapse.  

    Volejme si, potkejme se. Nezávazně.