Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Banky zpřísňují poskytování hypoték

Potřebujete 100 % hypotéku? Není problém, vím jak na to (zdroj: pixaby.com)

To je neuvěřitelné. Banky na jednu stranu pláčou, že jim padají obchody, protože si lidé půjčují méně, na druhou stranu některé zpřísnily poskytování hypoték. Zbláznily, se, nebo je to důsledek nových podmínek regulující hypotéky? Pokud uvažujete o pořízení vlastního bydlení určitě si přečtěte tento článek.

Jakých hypoték se omezení týká

Dnes máme dva typy hypoték, standardní, do 80 % odhadu a nestandardní, do 90 %.

Těch standardních mohou banky poskytnout kolik chtějí. Jiná situace je u devadesátek, neboť těch mohou dle nových podmínek hypoték poskytnout jen 15 % z celkového objemu hypoték.

No a co se nestalo? Bankám díky tomu dochází (odborně řečeno) budgety a musí regulovat tento typ hypoték.

Kde už nepochodíte

První banka, která přestala ze dne na den poskytovat 90 % hypotéky byla mBank. Následovala ji Unicreditbank nedávno se přidala Komerční banka.

Poslední jmenovaná na to jde šalamounsky a říká, že devadesátky půjčí jen dlouhodobým klientům. Přátelé, ale nepropadejme panice. U takové Oberbankdevadesátku nedostanete, co je Mrtvé moře mrtvým.

Fio vám 90 % hypotéku nepůjčí ani kdybyste měli milion měsíčně a Airbank je na tom ještě hůř, devadesátku snad ani nikdy neměli v nabídce.

Dokonce na svém webu píší: „Novou hypotéku můžete využít na koupi nemovitosti. Hypotéku na stavbu domu nebo na rekonstrukci v nabídce zatím nemáme.“ K tomu nezbývá než dodat, že tuto banku opravdu nemůžete mít rádi :).

Co když potřebujete řešit 100 % hypotéku

Tak to je asi vtip po tom, co je napsáno výše, ne? Naštěstí ne. Pro ty z vás, co byste potřebovali řešit koupi, opravu, či stavbu bez použití vlastních zdrojů mám řešení.

Totiž existují banky, které umožňují dofinancování své hypotéky jiným úvěrem. Jestli si k tomu chcete ještě něco přečíst, tak zde je článek na téma Je možné získat hypotéku bez hotovosti?

Zajímá vás, jak by to vypadalo ve vašem případě? Stačí napsat…

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.