Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

Banky umožňují kvůli koronaviru odklad splátek

Můžete požádat svojí banku o odklad splátek (zdroj: pixabay.com).

Banky začaly nabízet odklad splátek. Prošel jsem vybrané weby, ale někde najdete pouze základní informace, nebo odkaz na mail. Napadlo mne sestavit základní informace vysvětlující podstatu odkladu splátek použitelné pro každou banku. Přeji vám ať to nebudete muset využít, a hlavně pevného zdraví!

Jak odklad splátek funguje  

Odklad splátek znamená, že vám banka umožní nehradit následující tři měsíce splátku úvěru, tzn. úrok a jistiny. Odklad by se měl vztahovat také na pojištění schopnosti splácet, ale pojištění by mělo dále fungovat.

U hypoték a úvěrů ze stavebního spoření by mělo dále platit, že po dobu odkladu nebudou úvěry úročené. Jak to bude třeba u kreditek, nebo klasických spotřebitelských úvěrů je věcí konkrétní úvěrové smlouvy.

O dobu, kdy budete využívat odklad se prodlouží celková splatnost, tzn. minimálně o 3 měsíce. Banky nabízí většinou odklad splátek v délce 3 měsíců, nicméně našel jsem výjimku od ČSOB, která nabízí u podnikatelských úvěrů odklad až o 6 měsíců.

Na co si dát pozor

  • Většinou jsem se dočetl, že odklad nebude možné měnit tzn., že nebude možné jej sjednat jen na měsíc, místo tří. Doporučuji si nicméně ověřit, zdali i přes to vám banka umožní i v rámci odkladu poslat splátku.
  • Ověřte si, že můžete odklad využít jen jednou ke každému úvěru. Také pokud máte více úvěrů, zdali odklad můžete využít u každého z nich.  
  • Zvažte, kdy o odklad požádat. Doporučil bych jej směrovat do měsíce, kdy skutečně budete bez příjmů. Nejdříve začne odkad běžet následující měsíc po podání a schválení žádosti.
  • Na odklad nebude právní nárok a banky budou chtít řádné zdůvodnění odkladu právě z důvodu koronaviru,

Kdo může žádat o odklad splátek

U většiny bank, co jsem prošel, mohou o odklad žádat jak občané, tak firmy. Samozřejmě velmi záleží na nabízených úvěrových produktech a rozhodnutí banky.

Třeba Česká spořitelna umožňuje žádat o odklad splátek u širokého spektra produktů, od hypoték přes spotřebitelské / podnikatelské úvěry až po leasing.  

Vedle toho u Unicredit Bank se odklad splátek vztahuje na hypotéky, PRESTO půjčky a úvěrů pro drobné podnikatele a živnostníky. Jiné banka, jako Equa zatím informuje jen obecně.

Jak se projeví odklad splátek v registrech

Všechny banky, které jsem prozkoumával deklarují, že žádost o odklad splátek sice budou zapisovat do registrů, nicméně v případě řádného splácení úvěru ji nebudou zapisovat jako negativní informaci o odložených splátkách nebo restrukturalizaci.

Jak se to projeví na úrocích

U hypoték a spotřebitelských úvěrů je úrok součástí splátky a dochází tedy k odkladu jak úroku, tak jistiny. U dalších typů úvěrů je to věcí úvěrové smlouvy, proto doporučuji se svojí bankou konzultovat co nejdříve.

Kolik odklad splátek stojí

U bank, co jsem procházel je uvedené, že odklad není nijak zpoplatněn.

Jak a kde žádat

U bank, co jsem prošel, naleznete základní informace, formulář, nebo kontakt, kde žádat o odklad splátek:

Doporučuji obraťte se na svoji banku vždy, a to co nejdříve, jestliže vám epidemii způsobí problémy se splácením svého úvěru. Banky mají akci časově omezenou.

I když nyní banka uvádí na svém webu jen obecné informace, nebo se nevztahuje její prohlášení zrovna na váš úvěr, neznamená, že vaši žádost neposoudí a vám nevyhoví. Přeji všem pevné zdraví.

Volejme si, potkejme se. Nezávazně.