Poslední šance! Získejte bonus 2 500 Kč ke své hypotéce.

3 možnosti, jak vám dopadne odhad domku na venkově

Chcete domek na venkově? Mám s tím zkušenosti a proto vám najdu správnou hypotéku (foto: pixabay.com).
Chystáte se kupovat, nebo stavět domek na venkově? Počítejte s tím, že odhad může vyjít jinak, než byste čekali. Přečtěte si tento článek a nebudete zaskočeni.  

1. Dům je kousek za městem  

Řešil jsem klientovi koupi domku, který se nacházel 20 km za městem. Protože byl řádně vybydlený, noví majitelé chtěli skloubit koupi a rekonstrukci.

Kupní cena i s opravou dělala 5 000 000 Kč, přičemž zhruba třetinu tvořila rekonstrukce prováděná své pomocí. Domek se nachází v obci do 6 500 obyvatel a odhadce neměl problém potvrdit budoucí hodnotu po opravě ve výši 5 000 000 Kč.

Klienti měli vlastní zdroje ve výši 20 % celkového rozpočtu, tak nebyl problém s vyřízením hypotéky na koupi a opravu.

2. Dřevostavba na venkově

V předchozím případě se jednalo o klasický, zděný domek. Tady se klient rozhodl postavit si nízkoenergetický dům, nabytou moderními technologiemi, ale 50 km za městem. Tato kombinace nám přinesla 2 rozdílné pohledy na odhadní hodnotu.

Zatímco první odhadce stanovil, že stavba s pozemkem má hodnotu 3 000 000 Kč, druhý odhadce to spočítal už na 3 890 000 Kč. Přičemž stavbu prováděla firma s rozpočtem 4 000 000 Kč. Vlastní prostředky klienta v tomto případě kryly 15 % rozpočtu.

Proč byly odhady rozdílné?

Prostě šlo o pohled odhadce. Předem jde velmi těžko z někoho vydolovat na jako cenu odhadne vaši nemovitost.

Někdo klade důraz na materiál a způsob provedení, někdo se vyloženě soustředí na prodejní cenu hotové stavby v dané lokalitě.

Tím nechci říci, že by odhadci stanovovali cenu od stolu a špatně, ale v případech jako je tento mohou pěkně zamíchat realizací. Navíc banka se, byť sebestřelenějšího, odhadu bude držet.    

Co platí obecně?

V praxi se mi potvrdilo, že odhadci mají obecně tendenci stanovovat hodnotu rodinných domků (i s pozemkem) na venkově ve výši ceny díla.

Zjednodušeně řečeno, za co postavíte domek, nepočítaje pozemek, bude odhadní cena pro účely hypotéky. To ale neplatí vždycky, jak ukazuje poslední příběh.

3. Ostrovní dům na horách

Oslovil mě klient, který si chtěl postavit tzv. ostrovní dům v Orlických horách. Oč šlo? Vzhledem k poloze domu, je na samotě, a možnosti připojení k sítí až za 14 měsíců, se klienti rozhodli, že postaví absolutně soběstačný dům.

K výrobě elektřiny slouží solární systém, mají dvě studny na pitnou a užitkovou vodu a moderní čističku odpadních vod.

Jde o naprosto nadčasovou a moderní stavbu, nabytou vesmírnými technologiemi. Samozřejmě za vesmírné peníze. Rozpočet se z původních 4 500 000 Kč zvýšil bez mála o další milion. A to byl kámen úrazu.

Odhadce předem sdělil, že není možné počítat s vysokým odhadem a vzhledem k tomu, že klienti měli 20 % vlastních zdrojů, určitě bychom na tento dům nedostali 80% hypotéku. A to nepočítám další problém, který měly banky s tím, že dům není připojený na ČEZ.

Jak z toho?

V rodině byl naštěstí k dispozici „normální“ dům, který jsme nabídli do zástavy. jestli se také chystáte bydlet na venkově, proberte se mnou nezávazně možnosti financování.

Stačí napsat na tomas@hypotekyjanecek.cz, nebo zavolat na 605 44 65 43.